Hjem > Referencer > Accoya® til udendørs opholdsmøbler i KU’s vilde naturrum
Accoya® til udendørs opholdsmøbler i KU’s vilde naturrum2018-05-28T12:21:45+00:00

Københavns Universitet indviede primo september 2015 en række naturrum på i alt 600 m2, placeret på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultets grønne arealer – Nørre Campus. Keflico har leveret Accoya® træ til dette projekt:

Bygherre: KU, Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Statens Naturhistoriske Museum og Nordea-Fonden – http://www.science.ku.dk/vildcampus

Arkitekt/design: GXN via 3xn – www.gxn.3xn.dk

Produktion/bearbejdning: Kuubo Arkitekter – www.kuubo.dk

Materiale: Accoya® højteknologisk træ

Foto: DMR Image, Erhverv og Projektfotografering, 2840 Holte.

Det vilde Campus

Formålet med naturrummene er, ifølge Elisabeth Wulffeld – Leder af projektet, at inspirere og oplyse borgerne og herunder de studerende om naturen. Dette vil fakultetet opnå ved at anvende Nørre Campus som ikke alene et udendørs opholdsrum – men også en form for udstillingsvindue, midt i byen, for den vilde natur, man normalvis skal et stykke uden for byen for at finde.

”Dette gør vi i håb om at vække gode oplevelser og historier, baseret på naturen, og derved lokke flere borgere til at opsøge naturen uden for byen.” fortæller Elisabeth Wulffeld, Communications Officer and project Manager.

Der er ligeledes et mål om at give Nørre Campus en stærk identitet som ”det vilde campus” og derved skabe øget opmærksomhed om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, der blandt andet huser fremtidens biologer. De studerende vil forhåbentligt, foruden æstetisk, også fagligt kunne drage nytte af de 80 forskellige arter vilde blomster, der skal gro i området.

Det vilde campus omfatter indtil videre fem naturrum – to græs-områder samt et eng-, et skov- og et strand-område. Naturrummene repræsenterer således 4 forskellige og samtidig velkendte habitater fra naturen.

Livslang holdbarhed

GXN stod for designet af de unikke opholdsmøbler, der er placeret rundt i de forskellige naturrum. Eftersom møblerne skulle indgå i KU’s grønne strategi/projekt og samtidig kunne holde til at stå udendørs året rundt, valgte GXN den bæredygtige træsort Accoya® som materiale til møblerne.

Accoya er naturligt modificeret træ, der med sine deraf utrolige egenskaber og ”råstyrke” er mærket med en klasse 1 holdbarhed, der indebærer en garanteret holdbarhed på træet på hele 50 år over jorden og 25 år i jorden eller under vand. Træet er samtidig FSC® og Cradle to Cradle Gold certificeret samt Svanemærket.

Møblerne kræver desuden ingen vedligeholdelse, men kan behandles med olie for at bevare træets glød bedst muligt.

Moderne naturrum

KU valgte, i samarbejde med GXN, at lave strømudtag i møblerne for at stimulere de studerende til at medbringe deres bærbare computer, til at arbejde på, i disse nye udendørs opholdsrum.

I møblerne har man ligeledes indbygget lys, der, når mørket falder på, spreder en unik stemning i naturrummene og samtidig udvider mulighederne for at anvende møblerne.

For at udbygge oplevelsen af de forskellige naturrum har man installeret QR-koder, der linker til information om de forskellige arter vilde blomster. Man har derudover udformet 8 små film, der guider dig rundt i naturskønne områder på Sjælland.

Meget bearbejdningsvenlig

Kuubo Arkitekter, der stod for forarbejdningen af Accoya® til de flotte opholdsmøbler, betegner Accoya® træet som en sand fornøjelse at arbejde med. Forarbejdningsmæssigt lægger materialets bearbejdsningsvenlighed sig altså også op ad den bæredygtige linje i projektet.

Opbakningen omkring projektet har generelt været overvældende. Københavns Universitet har samarbejdet med flere kompetente og passionerede partnere og modtaget støtte fra Nordea-Fonden. Til at vedligeholde beplantningen i området har man, foruden de tilknyttede gartnere, også fået frivillige blomster-ambassadører til at hjælpe. Det vilde Campus og de smukke Accoya® møbler er allerede taget godt i brug.

Læs mere om projektet, der fortsætter i 2016, HER.