Skip to main content
Bæredygtighed, Materialer

Skal du bygge bæredygtigt?

Skal du bygge
bæredygtigt?.

En undersøgelse fra Stark Danmark viser, at vi danskere er vilde med bæredygtigt byggeri. Så du er ikke alene, hvis du sidder med et ønske om at gøre dit byggeprojekt mere klimabevidst. Vi kommer med tre råd til, hvordan du kan komme i gang.

3 råd til mere bevidste og bæredygtige byggeprojekter

Vi vil gøre træ mere tilgængeligt for alle - navigere dig i de fantastiske muligheder træverdenen giver os. Lad dig inspirere med tre konkrete råd til din jagt på et mere bevidst byggeprojekt.

1. Fokusér på materialernes kvalitet og egenskaber

Bevidsthed om byggematerialernes egenskaber er et rigtig godt sted at starte. Vælg så vidt muligt byggematerialer med egenskaber, der matcher dine og projektets behov, og som samtidig også er godt for natur, klima og biodiversitet. Træ kan være et godt bud, der ikke bare er et grønnere valg, men også et materiale, der har bemærkelsesværdige egenskaber, der giver dig et utal af forskellige anvendelsesmuligheder.

Udover at være usædvanligt æstetisk smukt, så er træ faktisk ét af de mest klimavenlige materialer, der findes.  Som intet andet materiale lagrer træ kulstof i hele sin levetid. Også imens det er i anvendelse, som for eksempel ved en træterrasse til sommerens udehygge, beklædning på husfacaden eller sågar som en bænk i entréen.

Træ er en fornybar ressource, der har været anvendt til mange forskellige formål i årtusinder. Derfor er der også mange erfaringer at dele.

Vores hjemmeside er et godt sted at hente viden om træ og vores inspirationsunivers kan hjælpe med at sætte ord og billeder på dine byggedrømme. Samtidig kan din lokale tømmerhandel være en god hjælp til dit næste bæredygtige byggeprojekt. Du finder din lokale forhandler her. Men også på sociale medier kan du finde gode råd og inspiration fra dygtige fagfolk. Et godt sted at starte er f.eks. på vores Instagram-profil.

2.  Anvend alternative træsorter - og kig efter de korte længder

Vidste du, at der findes over 50.000 forskellige træsorter i verden?

Nogle træsorter egner sig godt til terrasse- og facadeprojekter, hvorimod andre er perfekte til produktion af inventar og møbler. Det afhænger selvfølgelig alt sammen af træets egenskaber.

Det bedste for skovene og klimaet er, at vi bruger lidt af alle træsorterne i stedet for kun at anvende få velkendte træsorter. Derfor kan det være en fordel både for skovene, men også din egen pengepung at kigge efter mindre kendte træsorter som eksempelvis Guariuba, Tatajuba og Louro Gamela.

Vi ser flere og flere spændende projekter, hvor fuld udnyttelse af træet i den grad er i fokus. Det kan eksempelvis være brug af de mindre kendte træsorter, et mix af flere forskellige træsorter, hvor forskellene udlignes, når træet over tid patinerer.

Det kan også være ved at tænke kreative løsninger som spændende læggemønstre på en terrasse, et skraldespandsskjul af afskær eller smukke blomsterkasser, hvor alle længder er udnyttet til fulde. Desuden er de kortere terrassebrædder også at finde til en billigere pris. 

Træ er et levende materiale, og naturen leverer ikke kun brædder i lange længder. Så hvis man skal bygge bæredygtigt, bør man omfavne de længder, revner, knaster og andre unikke særpræg materialet kan have.

Sådanne projekter er både gode, da vi sikrer maksimal materialeudnyttelse og en god brug af alle ressourcer, men det kan også være dejligt for økonomien i byggeprojektet. 

3. Gå efter certificeringer

Hvis du vil sikre dig, at dine træbaserede byggemateriale kommer fra bæredygtige kilder, skal du gå efter produkter, der enten er FSC- eller PEFC-certificeret. Det er nemlig din garanti for, at det træ, som du skal bygge med, lever op til nogle af de strengeste krav til ansvarlig og bæredygtig skovforvaltning, klima og biodiversitet. Samtidig støtter du lokalbefolkningen i nogle af verdens mest udsatte skovområder.

Helt konkret stiller certificeringsordningerne som FSC og PEFC for eksempel krav til, at der ikke bliver fældet flere træer, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig sikres ordentlige forhold for mennesker, dyr og biodiversiteten i lokalområderne.

Hos Keflico arbejder vi kontinuerligt på, at øge andelen af certificeret træ i vores sortiment så dit valg bliver nemmere. I 2022 bestod 83 procent af vores salg af bæredygtighedscertificerede produkter (FSC® & PEFC™)

Det vidner naturligvis om en positiv udvikling, men vi kan ikke drive den alene. Vi er afhængig af, at vi alle sammen tager et medansvar for at fremme, forhandle og forelske os i bæredygtigt brug af træ!

Inspiration

Se alle