Skip to main content
Træets egenskaber

Patinering af træ

Patinering af træ.

Over tid patinerer alt træ i enestående og smukke grålige nuancer. Det klarer alle træsorter helt på egen hånd uanset om træet kommer fra Troperne, Norden eller et andet sted i verden. Men hvad sker der egentlig med træet, og kan man selv være med til at styre patineringsprocessen?

Vindridser, farveændringer, mærker, svindrevner og anden unik patinering er alt sammen forventeligt ved brugen af træ. Dette er også en del af charmen ved netop at anvendelse af træ til eksempelvis udendørs byggeprojekter.

Træ vil gøre dit projekt helt unikt, udstråle eksklusivitet og ikke mindst kvalitet.

Patinering fra naturens side

Alt træ, der udsættes for vind og vejr, vil patinere i sølvgrå toner- uden undtagelser.

Der kan dog være en mindre forskel på de sølvgrå toner afhængigt af træsorter, men disse kan kun rigtigt skelnes på træets strukturer.

Kulbroen i Århus er et glimrende eksempel på lige netop dét. Her er brædderne stykket sammen af forskellige tropiske træsorter, og nu hvor brædderne er patineret, er det nærmest umuligt at udpege de forskellige træsorter.

Regn, sol og vind tilføjer med tiden også andre ændringer i træet end blot farve. Træ svinder løbende og revner forekommer. Træet ændrer form, når fugt- og vejrforhold skifter.

Noget kan du se med det blotte øje, andet sker inde i træet eller i så lille skala, at man må frem med luppen for at følge ændringerne. Træet ændrer sig og arbejder, fordi det er et levende materiale.

Netop det levende i materialet kan man arbejde med - og ikke mindst styrke, så man i nogen grad også kan afhjælpe patineringprocessen. Eller rettere sagt; give træet de bedste forudsætninger for at stå stærkt mod årstidernes skiften, som påvirker træets patinering.

Træets naturlige indhold af olie og garvesyre er afgørende for blandt andet træets modstandsdygtighed overfor råd og svamp, og er derfor også med til at definere træets naturlige varighed udendørs. Træ med et højt indhold af naturlige olier og/eller garvesyre har en høj naturlig varighed. Dermed er disse træsorter også mere modstandsdygtige over for patinering.

Naturligt skjold mod utøj

Både olier, garvesyre og træets andre indholdsstoffer udvaskes over tid. Netop den proces viser sig som patinering af træet. Olierne giver fibrene farve og er også med til at skabe træets naturlige skjold mod insekter. Når træet patinerer i grålige toner ved udendørs anvendelse er olier og indholdstoffer i træets alleryderste lag udvasket. Solen har formentlig været med til at blege de øverste fibre, der måske endda har rejst sig en smule, så træet er blevet lidt ru.

Her kan vi hjælpe træet. Så snart vi renser, sliber og olierer vores træ udendørs vil det igen blive olieholdigt i cellerne, og dermed have fået lidt hjælp til sit naturligt teflon, så vandet kan prelle af. Med andre ord giver det bedre forudsætning for at din træbaserede løsning for lidt ekstra levetid.

Olierer du ikke dit træ, beholder træet sin naturlige varighed. Der vil dog gå lang tid før patineringsprocessen risikerer at ødelægge dit træ, især hvis træet er af høj kvalitet, som sikrer en lang levetid.

Træ indeholder ikke kun olie, men også naturlige, vandopløselige tanniner og andre indholdsstoffer, som kan reagere med de metalpartikler og svampesporer, der hvirvler rundt i luften. Partiklerne i luften vil lægge sig på træet, og når træet bliver vådt af regnen, kan der ske en reaktion. Disse reaktioner kan eksempelvis komme til syne ved små plamager og sorte nister. Det er en helt naturlig proces, der er en del af den patinering, der helt uundgåeligt vil ske over tid. Ligesom farveændringer, kan denne form for patinering i mange tilfælde afhjælpes ved vedligehold og oliering.

Træ er ikke bare træ

Konklusionen er, at patinering er uundgåelig, men gentagende vedligehold og særligt oliering kan hjælpe med at styre processen i nogen grad. Olier indeholdende pigmenter kan være med til at understrege træets farvenuancer.

Det er værd at tage dette med i overvejelserne, når du vælger træsort til dit næste udendørs byggeprojekt!

Hastigheden, for farveændringerne af selve træet, er selvfølgelig påvirket af vejret. Men det er også afhængigt af, hvor og hvordan træet er installeret. En nordvendt træfacade under udhæng vil patinere anderledes end en sydvendte træterrasse. Træet vil også have forskellige forudsætninger i forhold til naturlig varighed, hvilket du kan se læse mere om under hver træsort på denne side. 

Et udendørs projekt bliver allerbedst, når man tager højde for træets præmisser. Sørger du for korrekt montering, grundig vedligehold og dermed at arbejde med træets unikke egenskaber – så har du et materiale, der også vil give dig noget helt særligt tilbage, nemlig en varm følelse af naturlighed, som nærmest intet andet materiale kan give.

Når det nyskovede træ lander til et nyt projekt, så har det kun lige startet en cyklus. Det, mener vi, er ret unikt. Så længe man bruger træet og ikke lader det rådne eller brænder det af – så binder træet store mængder kulstof. Det er et vidunderlige regnskab, som vi er ret vilde med - og det samme er miljøet. 

Træ er ikke bare træ. Nyd den enestående udvikling træet har!

Inspiration

Se alle