Skip to main content
Materialer

Mindre kendte tropiske træarter

Mindre kendte 
tropiske træarter.

Hvad betyder det når vi taler om mindre kendte tropiske træarter? I samarbejde med FSC Danmark arbejder vi på at udvide kendskabet til de mindre kendte tropiske træarter.

Skovene forsyner os med mange forskellige træarter, der kan bruges til lige så mange forskelligartede formål. Der er nemlig stor forskel på træer i forhold til styrke, holdbarhed og udseende. Dette gælder naturligvis også træerne fra de tropiske skove, hvor man finder langt størstedelen af verdens træarter.

På et skovareal i troperne svarende til en fodboldbanes størrelse finder man ofte flere træarter end der findes i hele Europa. Så det giver næsten sig selv, at vi ikke kan være på fornavn med dem alle.

Et særligt fokus på træets egenskaber kan have afgørende betydning for tilgængeligheden af træ i fremtiden. Så vi bliver nødt til at anvende en palette af forskellige arter for ikke at drive rovdrift på - og i værste fald - udrydde enkelte arter.

Brug skovens ressourcer mere bredt

I alt findes der cirka 50.000 tropiske træarter, hvoraf flere tusinde af dem menes at have værdi i forhold til træproduktionen. Kun få af dem er dog kendte på vores markeder, der domineres af meget få kommercielt kendte arter. 

At bruge skovens ressourcer mere bredt og med udgangspunkt i træets egenskaber, frem for et ensporet syn på træets udseende, er en sund tilgang, som vi tilskynder i Keflico. 

Ved at bruge mindre kendte træarter kan man dels begrænse presset på de meget anvendte arter såsom Mahogni og Ipé. Samtidig giver man også skovejeren flere produkter at sælge, hvilket gør skovdriften mere rentabel. Alt sammen noget, der passer ind i kravene til en bæredygtig skovdrift.

Lang holdbarhed, utrolig styrke og smukke nuancer

Fra troperne får vi holdbart og stærkt tømmer, der kan bruges i havnebyggerier og tunge konstruktioner som i broer, bygninger, skibe og til industrigulve. Vi bliver beriget med flotte og holdbare belægninger, der kan give attraktive uderum og flotte møblementer. Flere af træarterne har endda også tekniske egenskaber som stabilitet og god isolationsevne, der gør at de kan bruges til vindueskarme og døre. Og det er alt sammen anvendelsesmuligheder hvor de fleste træarter fra vores del af verden kommer til kort og vil kræve modifikation som varmebehandling eller kemisk imprægnering. Det tropiske træ har det hele fra naturens side.

Men også mange af de lettere træarter finder anvendelse som for eksempel indre strukturer i møllevinger. og i mange af vores pladematerialer indgår der endda også tropiske træarter i kombinationer, der både sikre holdbarheden og æstetikken.

Tropisk træ er altså ikke bare de kendte rødbrune nuancer, der alverdens farver og strukturer. Der endda også træarter, som matcher populære arter såsom Eg, der eksempelvis anvendes til møbler og interiør.

Kort sagt så er der naturbaserede løsninger til stort set alle formål fra de tropiske skove.

I samarbejde med FSC Danmark arbejder Keflico på at udvide kendskabet til de mindre kendte tropiske træarter.

Dette skal sikre en større forståelse i træindustrierne for vigtigheden af at bruge mange arter frem for blot de få kommercielt anerkendte, der findes idag. Formålet er, at vi skal finde de rette træarter til de rette formål.

Vi er derfor også partner på: lesserknowntimberspecies.com

Inspiration

Se alle