Skip to main content
Bæredygtighed

Tropisk træ - bæredygtigt skovbrug i praksis

Tropisk træ - bæredygtigt skovbrug i praksis.

Bevarelse af de tropiske skove handler både om at beskytte store skovområder, hvor naturen frit kan udfolde sig, men også om udviklingen af bæredygtig produktion i dem.

Udsigterne for de tropiske skove er dystre som følge af degenererende skovhugst, landbrugsudvidelse og bosættelser, der er medbidragende til naturforringelser. Derfor forbinder mange - desværre - tropisk træ med ødelæggelser, men sådan er det langt fra.

Det er vigtigt at skelne mellem det illegale og uholdbare skovdrift og så de skovbrug, der efterlever principper og strenge krav for bæredygtig skovdrift. For når skovene drives med omtanke og respekt for naturen, så har vi et materiale, der kan afhjælpe menneskets på flere forskellige niveauer. 

Flere former for tropisk skovbrug

I troperne findes flere former for skovbrug, hvor kravene varierer alt efter, hvor sårbar skoven er. Nogle skove har historisk været brugt uden den store skelen til at sikre en bæredygtige hugst, og her er der måske kun få naturværdier tilbage. I disse tilfælde handler det om at tilpasse driften, så man giver naturen mere plads til at genoprette sig selv.

I andre skove, hvor der er store eksisterende naturværdier, handler det om at værne om de sårbare områder og sarte arter. Her vil skovdriftsintensiteten være meget lav. I bæredygtige skovbrug i troperne, eksempelvis under FSC-certificering, udtager man kun få træer fra arealerne. Samtidigt har man lange omdriftstider, hvor skoven har ro i flere årtier inden man igen fælder enkelte træer fra arealet. Ved siden af arealer med skovdrift, bliver der også udlagt større areal helt uden skovdrift, hvor naturen kan udfolde sig frit.

50.000 tropiske træarter

Få af skovens mange træarter er kendte og handles internationalt. Faktisk findes der ca. 50.000 tropiske træarter, hvoraf flere tusinde af dem menes at have en værdi for træproduktionen. Over tid har flere af arterne været overudnyttet, hvorved deres markedsværdi er høj.

For at sikre at enkelte træarter ikke overudnyttes er der ved bæredygtigt certificeret skovdrift krav til at sikre arterne fremadrettet – både af naturhensyn og i forhold til at kunne levere træprodukter i fremtiden.

Plantager som en del af løsningen

En sund plantagedrift kan også være med til at lette presset på de mere naturlige skove. Det er dog vigtigt at disse plantager ikke oprettes på bekostning af de naturlige skove. I en bæredygtig plantagedrift er der også en række krav til anvendelsen af sprøjtemidler og gødningsstoffer. Disse krav er med til at sikre miljøet omkring skovene.

Uanset hvordan træet er dyrket og behandlet, så vil kulstof ophobe sig i træet, så længe det ikke brændes eller på anden måde forgår på unaturlig vis.

En bæredygtig skovdrift handler ikke kun om at bevare natur og sikre klimaet. Det handler også om mennesker hvorfor løn- og arbejdsforhold er vigtige. Certificeringskrav kan være med til løfte niveauet og sikre, at der føres tilsyn med arbejdsforholdene og skovbrugets relation til det øvrige lokalsamfund.

Med omtanke for fremtiden

Det afgørende for os at holde en tæt kontakt med vores samarbejdspartnere omkring den bæredygtige udvikling og have dialog om, hvordan vi som virksomhed ønsker at investere og tage del.

Bæredygtighed, som begreb, kan for mange klinge hult. Men for en virksomhed som vores, der arbejder med og i naturen, er det helt centralt for vores forretningsgrundlag at sikre naturens værdi. 

Ordet bæredygtighed er intet uden handlinger bag. Handlingen skal altid gå forrest. Som det står nævnt allerede i 1987 i Brundtlandrapporten, så skal bæredygtig udvikling være det, der "... skaffer menneskene og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generationers mulighed for at dække deres behov". Lad os holde fast i det!

For os er det afgørende at arbejde med - og for - ansvarlig skovdrift, så vi kan give de næste mange generationer muligheden for at gøre det samme.

Inspiration

Se alle